Boppin' Around, 67 maart 2006

Wie is er bang van de Boogiemen? Wij niet, we zien ze graag komen! De Utrechters maken al 15 jaar de internationale podia onveilig en zijn in die tijdspanne opgeklommen tot de wereldtop van de old skool hillbilly. In het buitenland worden ze meer naar waarde geschat dan bij ons (schande!), en daarvan getuigt hun onwaarschijnlijke palmares. De heren zijn muziekliefhebbers pur sang; ik zag ze ooit eens backstage voor het eigen speelplezier en voor de oefening meespelen met elk plaatje dat de deejay oplegde in het zaaltje ernaast. En zie wat dat betreft ook de foto's op hun website waarop ze trots poseren met hun helden Hank Snow, Bill Monroe, Jimmy Martin, Rose Maddox, Jim & Jesse, Little Jimmy Dickens en Earl Scruggs.
Maar om terzake te komen, dit alles vertaalde zich niet in een grote productiviteit op de geluidsdrager. The Hillbilly Boogiemen zijn zuinig op hun talent; twee CD's en een vinyl single en dan hebben we het zowat gehad. Geen tijd waarschijnlijk, wegens altijd on the road. Gelukkig is er nu het debuut van The Blue Grass Boogiemen, het unplugged alter ego van The Hillbilly Boogiemen, waarmee ze het nog authentieker doen: akoestisch met vijf rond een centrale microfoon, en wie soleert doet een stapje dichterbij.
Over een exacte definitie van bluegrass wordt nog steeds gedebatteerd, maar ik denk dat ik niemand tegen de borst(en) stuit met de veralgemening dat het een specifiek soort country is, gekenmerkt door nasale harmoniezang op een bedje van strakke akoestische snaarinstrumenten, die vanaf de tweede helft van de jaren '40 populair werd en dat eigenlijk altijd gebleven is, zij het sindsdien uiteraard geevolueerd in verschillende stijlstromingen. Dat de Blue Grass Boogiemen het wat dat betreft heerlijk ouderwets houden hoeft geen betoog.
Als u evenwel uit het voorgaande concludeert dat deze CD droog, dor en stoffig klinkt, hebt u het bij het verkeerde eind, want wat Bart van Strien (banjo), Lody van Vlodrop (fiddle), Robert-Jan Kanis (akoestische gitaar), Arnold Lasseur (mandoline, akoestische steel) en Aart Schroevers (contrabas) hier met hun bezielende interpretatie presteren klinkt zo energiek, fris, vitaal en hypnotiserend dat ze het genre een forse adrenaline injectie toedienen. De meeste nummers zijn covers (enkele van de grootmeesters in het genre, de meeste zijn evenwel sprankelende bluegrassversies van 'normale' countrynummers) en er staan ook twee fiere eigen compo's op die de niet-kenner er niet uit kan halen! Alle details betreffende de oorsprong van de songs worden trouwens uitgebreid toegelicht in de inlay.
We hadden verwacht dat deze CD uitstekend zou zijn, maar dat is ie niet. Hij is namelijk verbluffend! Op een schaal van 1 tot 10 krijgt ie 11+. Je kan hem gewoon bestellen via www.bluegrassboogiemen.nl, waarop je ook live clips kan bekijken.

Frantic Franky.